Next class: Ahad 14 July 2024 , PKNS BizPoint Shah Alam. Book Now!

TRAUMA KETIKA BERSALIN

Tahukah anda, lebih daripada 95% ibu-ibu di Malaysia terpaksa bersalin secara trauma kerana kurang persediaan untuk menempuh proses yang mencabar ini?!

Kita terlalu memandang proses bersalin sebagai proses yang berisiko tinggi sehingga takut untuk mengambil bahagian secara aktif dalam proses fitrah ini lantas menyerahkan sahaja diri bulat-bulat ke hospital ketika sakit tiba.

Akibatnya apa?

Di manakah silap kita?

Akibatnya anda berisiko berdepan dengan pelbagai komplikasi dan trauma di sepanjang proses bersalin nanti.

Antaranya:

??! Koyakan yang teruk

??! Sakit yang tidak terkawal

??! Baby susah nak keluar semasa pushing

??! Tempoh contraction yang lama dan tiada progress

??! Fetal distress

??! Pendarahan selepas bersalin

??! Kesukaran untuk breastfeed baby dan lain-lain komplikasi selepas bersalin

Biasa dengar kan komplikasi-komplikasi ni? Tapi masih belum jumpa cara penyelesaian

Baca seterusnya...

PASTIKAN IBU TAK ULANG KESILAPAN YANG SAMA!

Sebenarnya komplikasi bersalin di atas boleh diselesaikan sekiranya bakal ibu dan ayah ada ilmu yang betul tentang proses bersalin.

Proses bersalin mestilah mengikut fitrah semulajadi badan ibu. Sekiranya diganggu,maka akan timbullah “side effect” yang boleh membahayakan ibu dan bayi.

Komplikasi yang wujud ketika hamil mahupun semasa proses bersalin boleh diselesaikan sekiranya anda mengikut "6 Healthy Birth Practices" iaitu garis panduan "evidence-based birth" untuk mencapai proses bersalin yang sihat, tenang dan selamat !

Selamat Datang ke Kelas Antenatal HBC

Kelas Antenatal HBC adalah platform yang didedikasikan untuk membantu ibu-ibu hamil seperti anda bersedia menuju detik bersalin dengan lebih mudah, tenang dan bebas komplikasi. HBC Antenatal membantu melalui ilmu teori dan latihan praktikal untuk memastikan ibu ayah bersedia 100% untuk mencapai proses bersalin yang positif, selamat dari trauma! :)

Clinically Proven, internationally recognised

Silibus kelas Antenatal HBC dihasilkan dari konsep yang digunapakai oleh Lamaze International Childbirth yang telah menjalankan kajian selama lebih 60 tahun dalam menyelesaikan masalah TRAUMA ketika bersalin

Hasil daripada kajian tersebut maka terciptalah

"6 Healthy Birth Practices'

yang kini dijadikan panduan di seluruh dunia!

Di dalam kelas Antenatal HBC yang berlangsung dari jam 8.30am sehingga 2.30pm di PPAS Raja Tun Uda Shah Alam, ibu ayah akan belajar tips & teknik bersalin secara sihat, tenang dan lancar melalui..

Teori, Demonstrasi dan Praktikal.

Semua alat bantu mengajar yang digunakan insyaAllah dapat membantu anda belajar sampai faham!

Mudah Faham

FEEDBACK PESERTA

SUCCESS STORY

"Saya berjaya bertahan tanpa rasa sakit yang teramat sangat. Terima kasih banyak atas ajaran.."

SUCCESS STORY

"Berjaya bersalin secara natural dan sangat-sangat smooth..."

SUCCESS STORY

"Bimbingan berterusan dari Childbirth Educator buat saya tenang & tak panik..."

SUCCESS STORY

"Sampai hospital dah fully dilate seperti formula kiraan yang diajar.."

Ramai ibu masih keliru dengan tanda-tanda bersalin dan bilakah masa yang tepat untuk ke hospital? Dengan mempelajari formula 4-1-1, ibu akan lebih yakin untuk melalui fasa sakit contraction dan bersedia untuk ke hospital pada masa yang TEPAT!

SUCCESS STORY

"Urutan, senaman gymball, teknik pernafasan semua tu banyak membantu.."

SUCCESS STORY

"Baby berjaya berpusing ke posisi normal. Alhamdulillah syukur sangat dapat bersalin normal dengan ilmu gentle birth"

TOPIK PENTING YANG AKAN diajar:

  1. Memahami Fisiologi dan Psikologi ibu hamil.

  1. Cara untuk meningkatkan peluang bersalin secara normal

  1. Rahsia dan teknik untuk mengelakkan koyakan Perineum

  1. Teknik pernafasan untuk mengurangkan kesakitan ketika bersalin

  1. Peranan suami untuk membantu kelahiran yang mudah dan tenang

  1. Praktikal 'pushing' dengan mudah dan berkesan

  1. Formula 4-1-1 untuk menentukan masa yang tepat untuk ke hospital

  1. Teknik mengurangkan sakit contraction secara natural

  1. Teknik senaman dah kaedah penggunaan gymball untuk memudahkan proses bersalin.

  1. Baby breech, transverse atau posisi baby tidak optimal untuk kelahiran? Tips yang perlu anda tahu agar berjaya bersalin secara normal dan natural.

  1. Nutrisi yang baik dan penting semasa hamil untuk mengawal atau mengelak komplikasi kelahiran.

YURAN PENDAFTARAN

Big in value , small in numbers - worth every penny

Modul Bersalin Mudah dan Tenang

( anda akan diberi nota selepas kelas + goodies bag + penggunaan alat bantu mengajar dalam kelas + minum pagi disediakan) -

Bernilai RM1000

Personal Coaching (Q&A via WhatsApp) dengan childbirth educator sehingga ibu selamat bersalin -

Bernilai RM500

Total value = RM1500

RM300 RM250

Suami masuk percuma

Untuk booking, peserta boleh membayar RM150 sahaja dahulu manakala baki bayaran anda boleh diselesaikan pada hari program.

Ya, silibus gentle birth ni memang mahal. Tapi berbaloi untuk anda miliki.

TUNGGU

Jangan bayar dulu RM1500 tu sebab kami nak bantu semua ibu ayah di Malaysia agar dapat kuasai ilmu bersalin ini dengan harga mampu milik!

PROMOSI

untuk booking dari 31 Mac - 2 April SAHAJA!

DAFTAR SEKARANG

Tempat adalah terhad!